2013. január 28., hétfő

Vasár(és egyben utolsó) nap - még több piac

Ma mindent beleadtam, hogy megismerjek annyit ebből a városból, amennyit csak lehet.
Szerencsére az útikönyvben kinézett piacok jó közel voltak egymáshoz, és Tiborral elindultunk felfedezni őket.

Virágpiac
Első utunk a virágpiacra vezetett. Ezt őgy kell elképzelni, mint mondjuk 3 háztömb Pesten, minden utcában töménytelen virággal. Gyakorlatilag minden volt, ami nálunk tetszőleges hónapban nyílik, a nárcisztól a mikulásvirágig, plusz ezer másik fajta. Az orcideák alapvetően domináltak, de a közelgő újév miatt rengeteg kisebb-nagyobb mandarin és narancsfa is volt. Kb hadseregnyi. Bonsai barackfák - pont virágot bontanak, micsoda időzítés! ;-)
 Ezek nem tudom, mik voltak, de valami díszgyümölcsféle.
 Orcideabolt. kb 20-at képzeljetek el belőle minden irányban.
 Narancsok és mandarinok bevetésen.
 Lótusz - ami a föld felett van.
 Pecsétes alma. a még zöld almára kivágott formát tettek, és így érett meg a napon.
 Almafa, minden alma egyenként rácsomagolva.

Madárpiac
Ahogy közeledtünk a virágpiac végéhez, egyre hangosabb lett a madárcsiripelés, és letakart kalitkákat cipelő helyiek jöttek szembe egyre nagyobb sűrűségben. A madárpiacról jöttek, ahová kivitték a madarukat levegőzni. Igen, nem viccelek. Ezen a helyen nemcsak árulják a madarakat mindenféle díszes és kevésbé díszes kalitkában, de akinek van madara, képes elmetróztatni a madárpiac parkjába, hogy találkozhasson, és együtt csipoghasson a többi madárral. Értitek!? Mint ahogy nálunk leviszik a kutyát sétálni... És ott himbálóznak a kalitkák a fákra akasztva, a madarak meg torkuk szakadtából ordítanak (na jó, énekelnek). A kalitkák sem hétköznapiak, és a kis madárkák ugyanolyan díszített kis pohárkákban kapják az enni- és innivalót, mint amit az emberek használnak, csak mütyürben. Amúgy a madártartás férfimunka, szinte kivétel nélkül férfiak árulták őket.
 Mozaik a piacon. természetesen madaras.
 Így szocializálódnak a madarak.
 'Mit nem szabad' tábla. Az ilyeneken néha egészen meghökkentő dolgok is szoktak szerepelni. Ez egy viszonylag lightos: tilos vizet hordani, ruhát árulni és heverészni...
 Szelíd papagályok.
 Bejárati kapu.
 Azért nem minden madár szerencsés. Vannak 'lakótelepek' is.
Kalitkából is van bőven választék.
És így csipognak:

Aranyhalpiac
Bár ide nem hozzák el a saját házikedvenceiket, a díszhalaknak is külön piacuk van. Az aranyhal amúgy is a kultúra része, szerencsét hoz.

Dekorpláza
Ide véletlenül tévedtünk be, de nagyon megérte. A földszinten újévi dekorációk, az első emeleten művirágosztály, a másodikon váza és szalagosztály. Kb darabonként 200 m2. Telis-tele mindennel. Jól be is vásároltam szerencsehozó alkatrészekkel, az ilyen nem szabad a véletlenre bízni.
Sajnos elmosódott lett a kép, de a lényeg talán látszik.
Utcai piac
Ezen a környéken más sincs, így utamat a kirakodó árusok sorai között folytattam tovább. Kb ugyanaz volt, mint az éjszakai piac, csak nappal. Vettem a családnak autentikus kínai szerkót, remélem jó lesz a méret, mert elég körülményes lenne visszacserélni ;-)

És hogy mennyire MINDENT lehet kapni:

Klasszikus piac

Betévedtünk egy valódi épített piacra is, ahol 3 szinten árultak gyakorlatilag mindent ami mozog vagy valaha mozgott. Nagyon érdekes volt, és fantasztikus volt a választék: mindenféle gyümölcsök, zöldségek, tengeri izébizék, hús, és minden más, ami egy állaton feldarabolható – szép sorjában lógtak mindenhonnan. Mondjuk, az elgondolkodtató, hogy nyáron a 40 fokban is ugyanígy lógnak. Nyami… Legyek szerencsére egyáltalán nincsenek, de még így is volt olyan rész, ahol igyekeztem a fülemen lélegezni.
 Sül a kacsa...

 Néhány féle rizs.
 Lótusz - ami a föld alatt van. A korábban általam mocsári gyökér. Köszi Miklós a felhomályosítást. A helyzet az, hogy a kisfilm a repülőn kínaiul volt, a zöldségek nevét nem értettem :-)
Halgombócok. Ezeket tészta mellett levesbe szokták rakni. Sós-borsos ízük van.

Gigapláza

Már említettem, hogy itt egyik éri a másikat, és mindenhol minden van. Nehéz leírni a léptéket, de azért megpróbálom.
Például a helyszűke miatt itt akár 10-12 emeletnyit is elfoglalnak a boltok, kajáldák és mozik. Legalább akkora mozgólépcsőkkel vannak összekötve, mint a Moszkva (Széll Kálmán) téren a metróban. Nem spórolnak a hellyel, hatalmas előcsarnokok vannak, és a berendezés se piskóta – ezzel tudják a vásárlókat magukhoz vonzani. Persze itt is lehet mindent kapni, vagy még annál is többet.
Íme egy kis gyűjtemény:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése