2013. augusztus 9., péntek

Toscana - minden egyéb

Azért nemcsak kajálni érdemes Toscanaba látogatni.
Az egyész hely valahogy kellemes. Megérkezem, és érzem, hogy minden rendben van a világban. Most egy kicsit fejtegetem, hogy vajon miért.
A terület fekvése igen kedvező: kellemes dombok (a háttérben gyönyörű hegyek), közel a tenger, jó időjárás. Innen könnyű győzni, gondolhatnánk, de aztán ha jobban belegondolunk, ez Magyarországon is van. Na jó, a tengert kivéve, de az sincs messze, és van Balaton is...
Szóval jók az adottságok, de ez nem lehet minden. Mi van még?
Van történelem: hagyományok, építészet, kultúra. Bármilyen furcsa, de azt gondolom, azt, hogy az emberek milyenek ma arrafelé, jelentősen befolyásolja, hogy csupa, viszonylag jó kondiban lévő történelmi emlék veszi körül őket, és ezt tiszteletben is tartják. Na nem olyan begyöpi módon, hogy nem tartanának lépést a világgal. Inkább szép természetesen, némi alázattal. Hasonlót keleti kultúrákban láttam eddig.
Itt van például ez a ház (és ilyenből nagyon sokat látni errefelé). Nincs bevakolva, és nyitott könyv az egész története. Hány átépítés, befalazás, kibontás történt rajta a cirka 400 év alatt, mióta itt áll? És milyen őszinte az egész?
 És aztán maguk az emberek. Persze nem lehet midenkit egy kalap alá venni, de nagy általánosságban az a modell, hogy ha szorgalamas életet élsz, értelmes munkád van, akkor minőségi, de nem fényűző színvonalat tudsz elérni, miközben elég pénzed marad arra, hogy taníttasd a gyerekeidet, és ne halj éhen ha megbetegszel vagy nyugdíjba mész. Hadd szemléltessem ezt a házigazdáink példáján.
50-es házaspár 2 tizenéves gyerekkel. 25 éve csinálják a vendéglátás bizniszt. 3 szobával kezdték, ma van 8.
Minden reggel 7-kor kezdenek, és éjfél körül mennek haza. Egész évben kb 3 hetet vannak zárva (karácsony környékén), de egyébként hétfőtől péntekig minden nap nyomják.
Itt a mezőgazdasági modell úgy néz ki, hogy minden dombot van 1-2 család birtokol, és olivát meg bort termesztenek rajta, ami arra elég, amit a vendégeknek felszolgálnak vagy eladnak. Ezen kívül van egy kis házuk, ahol nyomják a 'falusi turizmust', vagy ahogyan itt nevezik, agriturismo. De ez nem amolyan 'tehénszaros gumicsizma szagú' turizmus, mint ahogyan talán sokan képzelnénk, hanem igazi minőségi szolgáltatás.
Igyekeznek megtalálni azokat az egyszerű de mégis fontos megkülönböztető faktorokat, amikkel sikeresen versenyezhetnek, és hatékonyan működhet a vállalkozásuk. Ilyen volt a mi esetünkben az esti vacsi, amit 7 nap alatt sosem ismétlődött, mindig frissen készült, és folyamatosan változik attól függően, hogy éppen mi érik a kertben.
Sohasem lesz Ferrarrijuk vagy hatalmas fényűző birtokuk, de mindenük boldog és teljes életet él. :-)
Biztos itthon is van hasonló. Ha ismertek ilyet, mindenképpen írjátok meg!

Azért errefelé is vannak muris dolgok, a mostani kedvencem a pizzamata. Ez egy olyan gép, amibe bepöccintünk némi Eurót, és frissen sült, gőzölgő pizzaszelet vagy tésztaétel jön belőle!
Kérem, akarom!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése