2013. augusztus 8., csütörtök

Toscana - gasztro / 3: Pasta - Tagliatelle alla pomarola - szósz

A második fogás a hagyományos menüben valamilyen tésztaétel.
Ez a szósz pomarola névre hallgat, és az a jellegzetessége, hogy bár alapvetően paradicson alapú, de sok minden más is kell bele. Az összes közül ezt tart a LEGHOSSZABB ideig megcsinálni, ezért érdemes rögtön ezzel kezdeni a kotyvasztást.
Az egészet úgy kezdtük, hogy kikommandóztunk a kertbe összegyújteni az összes szükséges fűszernövényt. Közben a szakács bácsi részletesen elmagyarázta, melyik nő a réten, és jó a sziklakertbe, vagy éppen erdős területen, ezért inkább bokrok vagy fák tövében szeret tenyészni. Elhatároztam, hogy ha nagy leszek, nekem is kell egy ilyen kert!

Hozzávalók:
8 nagy paradicsom hámozva. Na, itt rögtön meg is állhatunk, mert megint tanultam egy érdekeset a hámozásról. Az eddig is megvolt, hogy forró vízbe kell mártani 1-2 percre, nade a trükk! Mielőtt a parikat betesszük a bugyogó jacuzziba, az aljukon a héjat kereszt alakban be kell vágni. Így a hő hatására megreped, és szinte kiugranak a bőrükből!
2 szárzeller, inkább a belső levele, mert a külsőnek túl erős az íze
3 nagy gerezd hámozott fokhagyma
2 nagy lilahagyma
1 sárgarépa

Mindent fel kell vágni kb 1,5-2 cm-s kockákra, majd a paradicsom kivételével feltenni kb 1-1,5 dl olivaolajban, nagy lángon, amíg a hagyma átlátszó nem lesz. Ne barnuljon meg! Közben kavarjuk, ha kell.

Ha a hagyma már jó, hozzátesszük a paradicsomot is, és hagyjuk az egészet nagy lángon felmelegedni.
Keverjük...
Öntünk annyi vizet a tetejére, hogy ellepje (kb. 1-2 dl).
Hozzádobunk még 1 marék friss bazsalikomlevelet, majd kis lángon addig punnyasztjuk, míg a víztartalom elpárolog, közben néha kavarintunk rajta egyet, csak a törődés kedvéért. Onnan lehet tudni, hogy jó, ha az olaj megjelenik a tetején. - Na ez tart sokáig!!!! Az egész menü elkészítését gyakorlatilag ezzel kezdtük, és majdnem a legvégére lett kész.
Sót csak akkor teszünk hozzá, mikor lezártuk, mert ha korán sózzuk, a víz elpárolgása miatt túl sós lenne az eredmény. Ez egyébként a szakács szerint minden szószra igaz...
1 evőkanál apróra vágott friss oregánóval ízesítjük (ha csak szárított van, akkor a lezárás előtt 10 perccel már bele kell tenni).

Kicsit hagyjuk hűlni, aztán botmixerrel kellemesen krémesre trutymasztjuk. Állítólag ha hagyományos turmixgéppel csináljuk, pirosabb lesz a színe, de az élvezeti értéket nem befolyásolja. :-)

A házi tésztakészítés örömeit a következő bejegyzésben találjátok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése